Investere i gullgruveselskap aksjer

Gullgruveselskap

Gullgruveselskap er selskaper som leter etter eller utvinner gull. Ved å investere i denne typen selskaper får du både eksponering mot gullprisen siden denne påvirker selskapets inntekter, og mot et selskap som kan vokse, noe som kan gi en høyere aksjekurs. Å velge ut selskapet eller selskapene du vil investere i kan være vanskelig, men du kan få gode tips i denne guiden.

Gullgruveselskap

Det er stor forskjell på de ulike gullgruveselskapene som er tilgjengelig for investeringer. Du finner alt fra nye oppstartsselskaper som nettopp har begynt å lete etter gull, noe som betyr at disse er vekstaksjer, til etablerte selskaper som har gruver som drives med overskudd, og som kan utbetale utbytte, noe som gjør dem til verdiaksjer.

Når det kommer til risiko vil den være høyest for de nye selskapene som ennå ikke driver gruver, men som leter etter gull. Dette er såkalte junior gold miners, og siden de ikke har inntekter og påviste gullreserver er det mye som kan gå galt. Samtidig er den potensielle oppsiden stor dersom selskapet finner gull som kan utvinnes.

Store og etablerte selskaper som allerede utvinner gull er forbundet med mindre risiko. For disse er det først og fremst gullprisen som kan påvirke selskapets inntekter. Mange av de større gullgruveselskapene utbetaler også utbytte til aksjonærene, noe som kan gi en begrenset nedside på investeringen.

Investere i gullgruveselskap

Å investere i gullgruveselskap kan være et godt alternativ til å kjøpe gull. Dette kan gjennomføres på to forskjellige måter. Enten ved å kjøpe aksjer i et gullgruveselskap eller ved å kjøpe andeler i et børsnotert fond som investerer i gullgruveselskaper. Fordelen med å kjøpe ETF eller børsnoterte fond er at du da vil være investert i flere forskjellige selskaper, noe som gjør at du får spredd risikoen på din investering.

Kjøper du for eksempel aksjer i et junior gold miner selskap vil det være en risiko for at det ikke finner gull. Det kan igjen føre til at aksjekursen faller kraftig. Ved å derimot kjøpe en ETF for junior gold miners vil du eie aksjer i flere selskaper, og dermed er det en større sjanse for at du eier aksjer i de selskapene som finner gull.

Når du skal velge nettmegler for å investere i gullgruveselskap er det viktig at kostnadene for kjøp og salg er lave. Videre er det også viktig at du får tilgang til et godt utvalg av aksjer og ETF for grullgruveselskap. Det er også viktig at du velger en seriøs nettmegler. Det betyr at den må være regulert og være godkjent av det norske Finanstilsynet.

Gullgruveselskap aksjer

Gullgruveselskap ETF

1: Velg nettmegler

Vi anbefaler som regel eToro til aksjehandel. Dette er nemlig en nettmegler som tilbyr kurtasjefri handel med mer enn 2000 aksjer på 16 av de viktigste børsene. I tillegg kan du også kjøpe ETFer uten kurtasje. Det betyr at du har tilgang til et stort antall investeringsmuligheter med fokus på gullgruveselskap, og kostnadene er lave. eToro er regulert at CySEC og har alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet. Alle innskudd og plasseringer i aksjer og ETFer er også forsikret opptil 1 million euro.

Som kunde på eToro får du tilgang til gratis realtidskurser på samlige aksjer og børsnoterte fond, og du får også tilgang til et eget program for teknisk analyse. eToro gir deg også tilgang til analyser fra store investeringsbanker og meglerhus på utvalgte aksjer. Før du kan begynne å handle aksjer eller børsnoterte fond for gullgruveselskap må du registrere en konto. Det kan du gjøre på eToros nettside. Du kommer deg dit ved å trykke på den grønne knappen nedenfor hvor det står Til eToro.

eToro
  • Anbefalt nettmegler
  • Gull ETF
  • Gull CFD
  • Aksjer i gruveselskap

  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser
  • Analyseprogram
  • Godkjent av Finanstilsynet

76 % av retailinvestorer taper penger når de trader CFD med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du er i stand til å håndtere denne risikoen.

2: Åpne konto

Når du er på nettsiden til eToro kan du starte registreringesprosessen ved å trykke på knappen Bli med nå. Dette åpner opp et skjema hvor du kan velge innloggingsmetode på din konto. Du kan enten skrive inn brukernavn, passord og mailadresse, eller bruke din Facebook- eller Google-konto til innlogging. Når du har valgt og aktivert metode er kontoen din registrert og du er logget inn.

Neste trinn er å skrive inn informasjon som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer i skjemaet du åpner ved å trykke på Fullfør profil. Deretter må du svare på noen spørsmål slik at din kunnskap og erfaring med aksjer og investeringer blir kartlagt. Helt til slutt bør du sikre kontoen din ved å verfisere den. Det gjøres ved å laste opp bilder av ID, et dokument som viser adressen din og betalingsmetodene du ønsker å bruke til innskudd og uttak.

3: Gjør innskudd

Med et minsteinnskudd på $200, eller i underkant av 2000 kr, og kurtasjefri handel bidrar eToro til å åpne opp for at flere kan begynne med investering i gullgruveselskap. Av betalingsmetoder kan du velge VISA, MasterCard, Revolut, Paypal, Neteller, Skrill, Rapid Transfer eller Trustly dersom du ønsker penger på konto umiddelbart. Alternativt kan du bruke bankoverføring, men det kan da ta opptil 5 virkedager før pengene er fremme på din eToro-konto.

4: Invester i gullgruveselskap

Fremgangsmåten for å kjøpe aksjer i gullgruveselskap eller børsnoterte fond for gullgruveselskap er den samme. Du må bruke ordreskjemaet som finnes på informasjonssiden til aksjen eller ETFen. Du kommer til den siden ved å bruke søkefeltet øverst på skjermen til å søke på navnet til aksjen eller fondet, eller tickeren. På informasjonssiden har du nyttig informasjon og nøkkeltall, kursoversikt og program for teknisk analyse.

Ordreskjemaet åpner du ved å trykke på Handle. Du kan skrive inn summen du ønsker å investere eller antallet aksjer eller andeler i fondet du ønsker å kjøpe. Når du har oppgitt sum eller antall kan du trykke på Åpne handel slik at ordren aktiveres. Din ordre vil bli utført umiddelbart så lenge børsen er åpen. Dine aksjer eller ETFer legges så automatisk til i din portefølje hvor du kan følge med på kursutviklingen på dine investeringer.

Gullgruveselskap FAQ

Er det trygt å investere i gullgruveselskap?

Det er stor forskjell på de ulike gullgruveselskapene, noe som gjør at også risikoen kan være forskjellig. Enkelte selskaper leter etter gull, mens andre utvinner gull fra eksisterende gruver. Dette gir forskjellig risiko. Aksjekursen til selskapene er også påvirket av utviklingen i gullprisen.

Er gullgruveselskap en god investering?

Aksjer til gullgruveselskap korrelerer ofte lite med resten av aksjemarkedet, og derfor er det mange som ser på aksjene som god beskyttelse mot børsfall. Etablerte selskap utbetaler gjerne utbytter, mens nye selskap som leter etter gull kan få stor kursoppgang om de finner driververdige gullreserver.

Hvilke gullgruveselskap kan jeg kjøpe aksjer i?

Det finnes et stort antall gullgruveselskaper som er notert på børser rundt om i verden. På vår side kan du lese om noen av de mest populære investeringene. Det er også mulig å investere i Equity Traded Funds som investerer i gullgruveselskaper.

Hvor kan jeg kjøpe aksjer i gullgruveselskap?

Det finnes gullgruveselskaper notert på de fleste børser i verden, men noen av de største og mest populære er notert på New York Stock Exchange. På vår side viser vi deg steg for steg hvordan du kan investere i gullgruverselskaper uten å betale kurtasje.